День пам’яті святого рівноапостольного великого князя Володимира і торжество Хрещення Київської Русі у селах Гута Боровенська і Малі Голоби

Понеділок, 31.07.2017 10:43

28 липня, в день пам’яті святого рівноапостольного великого князя Київського Володимира, уся повнота Української Православної Церкви відзначає День Хрещення Київської Русі.

Для православних вірних сіл Гута Боровенська та Малі Голоби, що на Камінь-Каширщині це свято традиційно є днем особливого церковного торжества. Адже у 2015 році, коли наша Церква молитовно відзначала 1000-ліття блаженної кончини святого рівнапостольного князя Володимира, у селі Малі Голоби, яке входить до парафії села Гута Боровенська Камінь-Каширського благочиння, з благословення, блаженнної пам’яті, митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, був встановлений пам’ятний Хрест. 

Церковне торжество розпочалося Божественною Літургією, яку очолив настоятель Свято-Михайлівського храму села Гута Боровенська протоієрей Олександр Кулик. Йому співслужили настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці села Полиці Камінь-Каширського благочиння священик Андрій Підвальний та диякон Іоанн Смітюх . За Літургією святих Христових Таїн причастилися наймолодші парафіяни. Окрасою богослужіння став спів місцевого хору.

Після запричасного стиха зі словом проповіді до вірних звернувся уродженець села Гута Боровенська і випускник ВДС диякон Іоанн Смітюх. Він розповів, що свята Православна Христова Церква заснована Господом нашим Ісусом Христом, і є «будована на основі апостольській, маючи самого Христа наріжним каменем». Отож, отець диякон наголосив на необхідності, задля спасіння душі, перебування у спасительному лоні Церкви Христової, а також розповів про згубність єресей та розколів. 

Після Літургії відбувся Молебень, по завершенні якого настоятель Свято-Михайлівського храму протоієрей Олександр Кулик звернувся до вірних зі словом проповіді, у якій розповів про життя і труди святого рівноапостольного князя Володимира. 

Також протоієрей Олександр Кулик та диякон Іоанн Смітюх звершили молитвослів’я біля пам’ятного Хреста, що у селі Малі Голоби. Під час спільної молитви, у якій взяли участь більше 30 вірних, парафіяни прикладалися до образу святого рівноапостольного князя Володимира, а наприкінці Молебню отець Олександр окропив їх свяченою водою. 

У своєму слові проповіді настоятель парафії розповів про те як позитивно вплинуло прийняття Хрещення на моральні якості Хрестителя Русі – князя Володимира, який з розбещеного деспота став мудрим і по-євангельські милосердним правителем, явивши приклад виконання на ділі Господніх заповідей. 

Отож, День пам’яті святого рівноапостольного великого князя Володимира і торжества на честь Хрещення Київської Русі стали для православних сіл Гута Боровенська а Малі Голоби по-справжному пасхальними. Усі – і священики і парафіяни були переконані, що святий рівноапостольний князь Володимир із радістю споглядав із високого Неба і на ці плоди Хрещення Русі, які більше 1025 років зростають на благодатній землі волинського Полісся. Бережуть краяни Святу Православну віру, адже у ній нам утвердження є.

Диякон Іоанн Смітюх