Храмове свято на честь Різдва Пресвятої Богородиці в с. Боровно

П’ятниця, 22.09.2017 08:06

21 вересня 2017 року, у день свята Різдва Пресвятої Богородиці, православні жителі с. Боровно урочисто відзначали Престольне свято свого храму.

З благословення Преосвященнішого Нафанаїла єпископа Волинського і Луцького було звершене соборне богослужіння, за котрим молилися запрошені настоятелем священики та чисельні парафіяни і гості.

Після завершення Божественної Літургії, в часі котрої линули сугубі молитви за Мир в Україні, відбувся традиційний Хресний хід навколо храму з читанням уривків зі святого Євангелія та окропленням богомольців свяченою водою.

Перша писемна згадка про Свято-Різдво-Богородичну церкву датується 1707 роком. Вона була невеликою, дерев’яною, побудована частково на кошти К. Крисицького. З часом стала непридатною для використання. Прихожани зібрали кошти і під опікою священика І. Волконовича побудували у 1890 році нову. Вона теж була дерев’яна на кам’яному фундаменті та з такою ж дзвіницею як і її попередниця. Освячена в честь свята  Різдва Пресвятої Богородиці. У кінці минулого століття церква мала 106 десятин землі, як зазначено в описі, болотистих угідь. У  роки Першої світової війни, коли  через село фактично проходила лінія фронту, від попадання артилерійського снаряду , церква згоріла.

У 1926 році громада села побудувала невелике приміщення і пристосувала його під храм. Освятили його 21 вересня в честь свята Різдва Пресвятої Богородиці.

У повоєнний час церква діяла і була зареєстрована 18.10.1945 р. В 1946 році настоятелем був Г. М. Скурат.   Згодом священика перевели на іншу парафію, а цю приписали до храму с. Великий Обзир. Церква діяла ще в 1959 році, але священика не було, опікувався нею псаломщик І.П. Сметюх. Згодом її зняли з реєстрації. На початку сімдесятих років минулого століття , приміщення переобладнали під класні кімнати.

 Лише із проголошенням Незалежності України православні жителі села отримали під храм своє давнє церковне приміщення, переобладнали його і з 21 вересня 1991 року церква знову почала діяти.

З 21вересня 1991 року обслуговував парафію прот. Стефан Кисель, після нього був настоятелем храму священик Володимир Цьось, а згодом – священик Віктор Скибицький. Нині настоятелем храму є протоієрей Артемій Пащук.