У відповідь на звернення Священного Синоду УПЦ надійшло роз’яснення щодо введення пластикових паспортів з електронним чіпом

П’ятниця, 29.09.2017 12:12

Міграційна служба України надіслала на адресу Предстоятеля УПЦ роз’яснення щодо введення в обіг паспортів громадянина України, які містять електронні чіпи.

Зокрема, у листі міграційного відомства зазначається, що паперові паспорти всіх видів діятимуть до терміну завершення їх дії, однак, при отриманні нових паспортів з 14-річного віку, або при втраті чи продовженні дії паспорта державні органи видаватимуть лише пластикові карти із електронним носієм. Альтернативи такому виду документу не передбачається. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Лист Державної міграційної служби України.

У відповідь на звернення Священного Синоду УПЦ від 26 липня 2017 р. (Журнал №16) до представників української влади з приводу звернень віруючих громадян щодо введення біометричних паспортів, Міграційна служба України надіслала на адресу Предстоятеля УПЦ лист №1224 від 26.07.2017 року із відповідним роз’ясненням.

У листі зазначається, що усі права і свободи для громадян України «визначаються виключно законами України». Згідно з Конституцією «ніхто не може бути увільнений від своїх обов’язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань».

Наразі правові засади, що підтверджують громадянство, регулюються Законом України «Про Єдиний державний демократичний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

1 жовтня 2016 року набули чинності поправки до цього закону, спрямовані на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України. Відповідно цих законодавчих норм, паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій.

Інформація про особу, яка вноситься до паспорту, оформлюється із забезпечення норм Конституції про заборону втручання в особисте та сімейне життя та дотримання інших прав і свобод людини. Після завершення ідентифікації особи, в Держреєстрі формується унікальний номер.

Зокрема до безконтактного електронного носія, який має міститися у паспорті, вносяться такі дані: назва держави, назва документу, ім’я особи, стать, громадянство, дата народження, унікальний номер запису в реєстрі, номер документа, дата видачі та закінчення строку дії документа, уповноважений суб’єкт, що видав документ, місце народження, відцифрований образ обличчя та підпис особи. Ці дані будуть вноситися до документу відповідно до звернення заявника.

Також вноситься податковий номер. У разі його відсутності проставляється слово «ВІДМОВА».

Міграційна служба також повідомила про гарантування права на відмову вносити до паспорту відцифровані відбитки пальців.