“У неділю – до храму, чи на ринок?” Інтерв’ю для газети “Полісся” від 11 листопада 2017 р. з протоієреєм Сергієм Михалюком

Понеділок, 13.11.2017 11:32

Прокидаючись недільного ранку, більшість камінь-каширців за звичкою прямують до найближчих ринків на закупи. Хтось приміряє нові обновки,інші запасають продукти, решта – аби потеревенити зі знайомими, чи просто розвіятись. Здавалося, нічого поганого? Живучи у сучасному світі, люди змушені працювати по 5-6 днів на тиждень. Тому хоча б один день в праві приділити для себе та власних потреб . Сперечатися з такою думкою складно і почасти непотрібно. Адже, дійсно, кожен вільний чинити так, як вважає за краще.

Та для дійсно віруючого християнина відповідь однозначна – слід спочатку відвідати храм, бо найперше ми повинні дбати про порятунок душі. А вже потім робити те, що заманеться. І така позиція також є вірною. Однак тіж самі продавці, котрі працюють на ринку в неділю, змушні залишатися на робочому місці майже до післяобідньої пори і втрачають можливість піти на богослужіння. Як бути їм? Про це та інше запитуємо у нашого давнього співрозмовника протоієрея Сергія Михалюка.

– Отче Сергію, хто правий у такому разі?

– Християнин завжди має пам’ятати та керуватися словами Самого Спасителя щодо виконання Божих Заповідей: «Возлюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всім розумінням твоїм: це перша і найбільша заповідь; друга ж подібна до неї: возлюби ближнього твого, як самого себе; на цих двох заповідях утверджується весь закон і пророки.» (Мф.22:37-40).

Перші чотири Заповіді, що були дані старозавітному пророку Мойсею на горі Сінай, пояснюють, як людина може проявити в своєму житті любов до Бога. Зокрема, в  четвертій сказано: «Пам’ятай день суботній, щоб святити його! Шість днів працюй і роби всю працю свою, а день сьомий – субота для Господа Бога твого.» (Вих.20:8-10).

В Новозавітній християнській Церкві із самого часу Воскресіння Христового через кожні шість днів також святкується сьомий, тільки не останній із семи днів, або суботній, а перший день кожної седмиці, або недільний (воскресний). Субота ж на спомин про створення світу і старозавітнє святкування відрізняється від інших днів особливим богослужінням і полегшенням посту.

Зокрема, і в книзі Діянь Апостольських згадується про збір учнів, тобто християн «Першого ж дня тижня» тобто в перший день неділі, або в недільний (воскресний) день «Для переломлення хліба» тобто для здійснення Таїнства Причастя. (Діян. 20:7). Подібно до перших християн православні віряни в минулому, так і сьогодні збираються на Божественну Літургію у воскресний день.

– Як поєднати духовні та світські потреби? Чи справді більшості так бракує часу, аби завітати і до храму, і на ринок, що доводиться вибирати?

– В наш час дуже часто можна почути від багатьох людей, що вони вірують у Бога в своїй душі. Але святий апостол Яків свідчить: «Віра, якщо не має діл, сама по собі мертва.» (Як.2:17). Тому, відвідуючи воскресне богослужіння, християнин найперше засвідчує собі та Господу свою живу віру, без якої не можливо угодити Богу. (Євр.11:6).

Творець наділив усіх людей правом вибору. Кожен ладен сам обирати пріоритети свого земного життя. Проте досвід вчить, що йдучи у Вічність, ми майже нічого з того, над чим працюємо, з собою не заберемо. Людина, яка намагається вірити дієво, ніколи не буде шукати собі жодних виправдань, навпаки – старатиметься просити в Господа прощення та Його милості до себе, коли по тій чи іншій причині не може бути присутньою під час спільної молитви в храмі.

– Добре, а що тоді робити людям, які прцюють на ринку продавцями, через що не можуть піти до храму в недільний день?

– Щодо тих людей, які працюють продавцями на ринку, висловлю свою особисту думку. Їх не можна засуджувати за те, що вони пропускають через роботу Недільні богослужіння. Пригадаймо слова Христа: «Хто з вас без гріха, перший кинь у неї камінь.» (Ін.8:7). Ці люди є найманими працівниками, тому відповідальність несуть їхні роботодавці. В нашому місті неодноразово піднімалося питання щодо вихідного дня на ринку у неділю, але «віз і нині там». Тому, зважаючи на цю ситуацію в даний час, як крайніх вихід, можна було б дати можливість продавцям у недільний день приходити на роботу хоча б о 11:00 годині, коли в храмах завершується служіння Божественної Літургії.

– Щиро дякую, вам, отче за розмову!

Спілкувався Олександр ПРИЙМАК.

“Полісся” 11 листопада 2017