Неділя Хрестопоклонна в тимчасовому Свято-Іллінському храмі Каменя-Каширського

Неділя, 11.03.2018 21:25

У третю неділю Великого посту, яка називається Хрестопоклонною, Православна Церква особливо вшановує Животворящий Хрест Господній, на Якому був розіп’ятий, принісши Себе у жертву за гріхи світу, Господь наш Іісус Христос, Який Воскресінням Своїм переміг владу над людством смерті та пекла. Тому Хрест є знаком нашого спасіння. “Слово про хрест для нас спасаємих – сила Божа” – казав святий апостол Павло.

Усіляке діяння і чудотворіння Христове – велике і божественне, і дивне, але найчуднішим є Чесний Його Хрест. Бо смерть подолана, прабатьківський гріх знищений, пекло пограбовано, дароване воскресіння, відкриті двері раю, єство наше посіло праворуч Бога, ми стали чадами Божими і спадкоємцями не через щось інше, а через Хрест Господа нашого Іісуса Христа“, – такі слова у “Точному викладі Православної віри” наводить один із Отців Церкви преподобний Іоанн Дамаскін.

Церква у цю неділю також нагадує вірним про наближення Страсної седмиці і дня Світлого Христового Воскресіння – Пасхи. Таким чином, ніби як подорожній що, втомившись, відпочиває під тінистим деревом, так і православні християни, що, звершуючи подвиг Великого посту, йдуть до Небесного Єрусалиму – Пасхи Господньої, знаходять на середині цього шляху “древо Хресне“, щоби під його сінню набратись сил для подальшого шляху. Або як перед приходом полководця, що повертається із перемогою, несуть його знамена, так і Хрест Господній предваряє перемогу Христа над смертю – Світле Христове Воскресіння.

Напередодні Хрестопоклонної неділі, яка цього року припала на 11 березня, Всенічну в тимчасовому Свято-Іллінському храмі Каменя-Каширського з благословення настоятеля протоієрея Стефана  очолив клірик протоієрей Владислав. Після Великого славослів’я відбулось винесення Хреста із Вівтаря на середину храму.

Хресту Твоєму поклоняємся Владико, і святеє Воскресіння Твоє славимо“, – цей піснеспів єдиними устами та серцем співали священики та віряни, яких цього вечора на спільній молитві зібралося чимало.

Згідно церковного Уставу, святий Хрест перебуватиме на аналої посередині храму для молитовного вшанування вірними до п’ятниці.

У саму Хрестопоклонну неділю з благословення отця-настоятеля протоієрей Владислав очолив служіння Божественної Літургії.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні чи планшеті!