Великопісна сповідь духовенства Камінь-Каширського благочиння

Середа, 14.03.2018 15:16

З благословення керуючого Волинською єпархією Української Православної Церкви Преосвященнішого Нафанаїла єпископа Волинського і Луцького 14 березня 2018 р. в Різдво-Богородичному храмі м. Каменя-Каширського священики благочиння приступили до таїнств Сповіді та Причастя.
Були звершені уставні богослужіння, Літургію Передосвячених святих Дарів  очолив благочинний протоієрей Стефан Михалюк. Хори священиків та парафіяльний своїм співом супроводжували великопісне богослужіння.

Таїнство Сповіді священнослужителів звершив Духівник благочиння протоієрей Ростислав Сіжук – клірик храму Благовіщення Пресвятої Богородиці села Раків Ліс.

Аби не порушувати атмосферу посту і покаяння у седмичні дні Святої Чотиридесятниці урочистістю звершення повної Літургії, але разом із тим не позбавляти вірних можливості і у ці дні причащатись Святих Христових Таїн, у Православній Церкві практикується служіння Літургії Передосвячених Дарів.

Під час цього богослужіння священнослужителі та вірні причащаються Святими Дарами, освяченими на Божественній Літургії святителів Іоанна Златоуста та Василія Великого. Ця практика регламентована, зокрема, VI Вселенським собором 680 року, який своїм 52-м правилом постановив скрізь у храмах звершувати Літургію Передосвячених Дарів у дні Святої Чотиридесятниці.

Церковна традиція пов’язує укладання цієї Літургії з архієпископом Римським святителем Григорієм Двоєсловом, який очолював Римську Церкву з 590 по 604 роки, і шанується Православною Церквою як один із Отців Церкви. Оскільки існуюча у Православній Церкві Літургія Передосвячених Дарів має явно східне походження, тобто відправляється, відповідно, у східному обряді, то це пов’язано, ймовірно, із тим, що святитель Григорій Двоєслов відновив на Заході властиву усій Вселенській Церкві древню практику служіння неповної Літургії із причащанням вірних Ранішеосвяченими Святими Дарами.

Літургія Передосвячених Дарів звершується у середу і п’ятницю Святої Чотиридесятниці, а також у четвер 5-ї седмиці Великого посту та у дні пам’яті храмових чи полієлейних святих, якщо вони припадуть на седмичні дні посту. Звершується ця Літургія і у понеділок, вівторок та середу Страсного Тижня.

Служінню Літургії Передосвячених Дарів передує читання Великопісних Часів та Зображальних, а сама вона починається Вечірнею. Так після початкового виголосу священика “Благословенне Царство Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків” читається характерний для Вечірні 103 псалом. Під час читання 18-ї кафізми священнослужителі готують Святі Дари для перенесення на Престол. У багатьох храмах Святий Ранішеосвячений Агнець і так зберігається на Престолі, але для здійснення Великого Входу Його необхідно перенести на Жертовник. Тому освячений у неділю Агнець священнослужителі вшановують земним поклоном, кладуть на дискос, окаджують, потім переносять Його на Жертовник, і вже там вливають вино і воду у чашу та покривають євхаристійні священні сосуди покрівцями і воздухом.

Після властивих для Вечірньої співу стихір “Господи, воззвах” читаються також паремії – читання зі Старого Заповіту. Між першою і другою пареміями священик благословляє вірних свічею і кадильницею зі словами “Світло Христове просвіщає всіх“. Дуже молитовним моментом цього богослужіння є спів віршів 140 псалма із приспівом з цього ж псалма: “Да ісправится молитва моя…“.

При перенесенні Святих Дарів із Жертовника на Престол замість Херувимської пісні співається піснеспів “Нині сили небесні з нами невидимо служать“. Присутні у храмі у цей момент вшановують Святі Дари, вклоняючись доземно.

Після завершення богослужіння з благословення правлячого архієрея владики Нафанаїла благочинний протоієрей Стефан очолив збори духовенства, на котрих були обговорені поточні справи церковного життя парафій Камінь-Каширського благочиння.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні чи планшеті!