Пасхальне богослужіння в храмі святих апостолів Петра і Павла с. Підцир’я

Неділя, 08.04.2018 09:35

8 квітня 2018 р. Українська Православна Церква святкує Світле Христове Воскресіння – Пасху, яке в Україні називають ще Великоднем. Пасха Христова, Великдень, в православній традиції рахується “Святом над святами і торжеством із торжеств”, адже згадується подія, коли на третій день після Хресної Смерті на Голгофі, Христос – Спаситель воскрес із мертвих. Це, згідно з християнським віровченням, є своєрідним “Вінцем” виконання Богочоловіком-Христом місії спасіння людського роду, коли постраждавши і принісши Себе в жертву на Хресті за гріхи світу, Христос воскрес, подолавши силу диявола, смерть і пекло.

“Якщо Христос не воскрес, то проповідь наша марна, і марна віра ваша”, – так написав, у І посланні до Коринфян, апостол Павло.

Богослужбові традиції Православної Церкви, пов’язані із Великоднем доволі цікаві і мають давню історію. Великодню передує Страсний Тиждень, коли згадуються останні дні земного життя, Страждання і Хресна Смерть Спасителя. Можна вказати, наприклад, на богослужіння “Страстей Христових”, коли на утрені Страсної П’ятниці читають 12 уривків із 4-х канонічних Євангелій Нового Заповіту, де описані вищеназвані події. Першим читається уривок із Євангелія від Іоанна, де описана бесіда Христа із учнями після Таємної Вечері, а останні уривки описують вже поховання Христа. Існує звичай слухати ці уривки із запаленими свічками, при чому в Україні склалась традиція приносити їх запаленими із храмів до домівок. Наразі в Православній Церкві в Україні це богослужіння відбувається в четвер ввечері.

У Велику П’ятницю ввечері вже згадуються зняття Спасителя із хреста та поховання. Неодмінним атрибутом богослужіння є Плащаниця – зображення Христа у гробі, яку спочатку виносять із вівтаря на середину храму, а по завершення так званої “Єрусалимської утрені” обносять навколо церкви.

Усі ці богослужіння у Великий Четвер і Велику П’ятницю та Суботу звершив настоятель храму святих апостолів Петра і Павла с. Підцир’я протоієрей Сергій Михалюк.

Власне великодні відправи відрізняються в Православній церкві особливою урочистістю. В саму Пасхальну ніч богослужіння розпочинається хресною ходою навколо храму. Під час процесії співають піснеспів “Воскресіння Твоє Христе Спасе, ангели оспівують на небесах…”. Згодом біля зачинених дверей церкви (символ запечатаного гробу) починається пасхальна утреня. Двері відчиняють при співі тропаря “Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав. І тим, що у гробах життя дарував!”.

Під час утрені священик, або єпископ і священики по черзі виходять із відчинених “Царських воріт” вівтаря із кадилом і вітають вірних словами “Христос Воскрес!”. Це символізує часті з’явлення Воскреслого Спасителя апостолам. По утрені відправляється і пасхальна Літургія. Завершується богослужіння хресною ходою навколо храму, а в Україні існує і звичай освячувати в цей момент пасхальні страви.

У Великодню ніч протоієрей Сергій Михалюк звершив у храмі святих апостолів Петра і Павла Пасхалні Утреню, Часи і Божественну Літургію, а також освятив  Артос і принесені парафіянами великодні смаколики.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно та завжди у вашому телефоні чи планшеті!