Храмове свято в селі Грудки

Середа, 21.11.2018 20:29

21 листопада, в день Собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних, в селі Грудки православні віряни відзначають день Престольного свята свого древнього храму.

З благословення Преосвященнішого Нафанаїла єпископа Волинського і Луцького урочисте соборне богослужіння очолив благочинний Камінь-Каширської округи протоієрей Стефан Михалюк, якому співслужили запрошені місцевим настоятелем протоієреєм Анатолієм Литвином священнослужителі Української Православної Церкви.

 Село Грудки, колись воно називалось Ольбле-Руське. Поселення має дуже древню історію.

На початку 16 століття воно належало князям Сангушкам і називалось Ільбле. Розташоване на східному березі Ольбського озера (як пише проф. Теодорович волості “Каменно-Коширской”), від Житомира 396 верст, від Ковеля – 50 в., від Каменя-Коширска 5 в.. Місцевисть була оточена густим дубовим, сосновим та іншим видом лісу, де водились дикі кабани, кози, лисиці та ведмеді.

Древня назва села Олбле-Руське на відміну від сусіднього села Ольбле-Лядське або Ляхське ( нині село Осівці ), назване так тому, що находилось у власності поміщиків – поляків.

 У 18 ст. село належало деякий час католицькому Домініканському кляштору м. Каменя-Каширського, ксьонзам котрого селяни відробляли панщину. А на початку 20 ст. село було вже у власності казни, хоча деяка частина земель і сінокосів так і лишилась у власності костела.

В селі є храм на честь Святого Архістратига Міхаїла, побудований в 1771 році на кошти прихожан. Дерев’яний з дзвіницею в стороні. В 1870 дзвіниця була покрита металом і пофарбована. Церква стоїть в центрі села, хрестообразна з трьома куполами. Побудована на старому кладовищі, де за переданям до 1771 року стояв старий невеликий храм. У 1862 році була піднята на кам’яний фундамент. Мала 5 дзвонів. Іконостас куплений в с. Доротище. Дарохранительниця з накладного срібла в 1891 році дарена Мінестерством Внутрішніх Справ разом з срібнозолоченими Євхаристичними сосудами, які пропали після закритя церкви.

В 1961 році храм був закритим атеїстичною владою. Майже 30 років в ньому не звершувалось богослужінь.

В 1989 році знову відбулося відкриття храму, яке звершив благочиний Камінь-Каширської округи блаженної пам’яті протоієрей Феодосій Кристецький.

Першим настоятелем відновленого храму став нині спочилий протоієрей Петро Черевко.

З 1991 року настоятелем є протоієрей Анатолій Литвин.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно та завжди у вашому телефоні чи планшеті!