Святкування Богоявлення, Хрещення Господнього в храмі Святих апостолів Петра і Павла села Підцир’я

Субота, 19.01.2019 13:22

В ніч на свято Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа – Богоявлення в храмі Святих апостолів Петра і Павла села Підцир’я місцевим настоятелем протоієреєм Сергієм Михалюком було звершено Всенічне бдіння та святкову Божественну Літургію з Чином Великого освячення води.

Всенічна Богоявлення, згідно церковного Уставу, складається, як і Різдвяна, з Великого Повечір’я, Літії та Утрені. В завершенні Божественної Літургії відбувається Чин Великого освячення води.

Цього дня Свята Церква згадує євангельську подію Хрещення Спасителя від Іоанна Предтечі у водах Іорданських. Предтеча Господній Іоанн Хреститель проповідував у пустелі Іудейській, закликаючи людей покаятись, та хрестив тих, хто приходив до нього у річці Іордан хрещенням покаяння.

“Тоді прибуває Ісус із Галилеї до Іоанна, щоб хреститись від нього. Але перешкоджав він Йому й говорив: “Я повинен хреститись від Тебе, і чи Тобі йти до мене?”. А Ісус відповів і сказав йому: “Допусти це тепер, бо так годиться нам виповнити усю правду”. Тоді допустив він Його. І охрестившись Ісус вийшов з води. І ось небо розкрилось і побачив Іоанн Духа Божого, що спускався як голуб і сходив на Нього. І ось голос почувся з неба: “Це Син Мій Улюблений, у Якому Моє благовоління”, – оповідається у Євангелії від Матфея.

Свято Хрещення Господнього називається також Богоявленням. Тоді відкрилася таємниця Святої Трійці – Бог явив Cебе як Отець, Який промовляв з Неба, Син – Христос-Спаситель, який прийняв Тілом Хрещення у водах Іорданських та Дух Святий, який сходив на Христа у вигляді голуба. При Христовім Хрещенні явилася Пресвята Трiйця, яка посвідчила про Його Божество.

“Коли в Йордані хрестився ти, Господи, Троїчне явилося поклоніння: бо Родителя голос свідчив Тобі, возлюбленим Сином тебе називаючи; і Дух у виді голубинім засвідчив твердість слова. Явився ти, Христе Боже, і світ просвітив, слава тобі”, – так висловлює богословський зміст свята Церква у тропарі Богоявлення.

Це свято належить у Православній Церкві належить до найдавніших – його почали святкувати в кінці II або на початку III століть. Про нього згадує у своїх творах святий Климент Олександрійський, а в Апостольських постановах, творі IV століття, про цей празник сказано: “Нехай святкують празник Богоявлення, бо того дня явилося Христове Божество, про яке свідчить Отець при хрещенні і Святий Дух у виді голубині, вказуючи на Христа”.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно та завжди у вашому телефоні чи планшеті!