Вербна неділя, свято Входу Господнього у Єрусалим, в богослужбовому житті православної громади Святого пророка Іллі м. Каменя-Каширського

Понеділок, 22.04.2019 00:09

За тиждень до Пасхи Православна Церква відзначає велике двунадесяте свято – Вхід Господній до Єрусалима, яке ще називають Неділею Ваій, або Вербною неділею.

Церква згадує подію, коли Христос-Спаситель, сидячі на віслюкові, урочисто увійшов до Єрусалиму, і таким чином здійснилося одне із старозавтініх пророцтв, що стосувалися особливостей приходу Месії. Тоді Христос утретє прибув до Єрусалиму на свято старозавітньої Пасхи, щоб перетерпіти задля спасіння роду людського Хресні Страждання і Смерть на Голгофі, після чого на третій день воскреснути, перемігши Воскресінням Своїм смерть і пекло.

Як оповідає Євангеліє, коли Спаситель із апостолами прибули до селища Віффагії, біля Єрусалиму, то Христос послав двох учнів, щоби вони привели Йому молоду ослицю і осля, сказавши, що їх потребує Господь.

“А це сталося, щоб справдилося те, що сказав пророк, промовляючи: “Скажіть Сіонській донці: ось до тебе йде Цар твій. Він покірливий, і сів на осла – на осля, сина під’яремної”. А учні пішли і зробили, як звелів їм Іісус. Вони привели до Іісуса ослицю і осля, і одежу поклали на них, і Він сів на них. І багато народу стелили одежу свою по дорозі, інші ж різали віття з дерев і стелили дорогою. А народ, що йшов перед Ним і позаду викликував, кажучи: “Осанна Сину Давидовому! Благословенний, хто йде у Імя Господнє!”, – так оповідається про це у Євангелії від Матвея.

“Спільне воскресення перед Твоїми Страстями запевняючи, з мертвих воздвигнув ти Лазаря, Христе Боже; тим-то й ми, як отроки, знамена перемоги носячи, тобі, переможцеві смерти, воскликуємо: Осанна в вишніх, благословен, хто йде в ім’я Господнє” – так, словами тропаря цього свята Церква висловлює його богословське значення та роль цієї події у Божому домобудівницті спасіння роду людського.

Неодмінним атрибутом богослужіння та оздоблення храмів цього дня є пальмові та оливкові гілки на згадку про те, що люди, що вітали Спасителя, викликуючи “Осанна”, тримали у руках гілки пальм і маслин. У країнах із холоднішим кліматом, у тому числі в Україні, ці рослини замінюються вербою.

Напередедодні свята урочисту Всенічну в тимчасовому храмі Святого пророка Іллі м. Каменя-Каширського очолив настоятель протоієрей Стефан, Божественну Літургію в день торжества звершив клірик храму протоієрей Владислав.

Читайте наші новини у Тelegram чи Viber швидко, зручно та завжди у вашому смартфоні!