У селі Підріччя в день Храмового свята відбулося урочисте Соборне богослужіння

Вівторок, 07.05.2019 12:12

В день пам’яті святого великомученика та чудотворця Георгія Побідоносця (св. Юрія  Змієборця-Переможця) православний храм села Підріччя відзначав своє Престольне Свято.

З благословення Преосвященнішого Нафанаїла єпископа Волинського і Луцького святкову Божественну Літургію очолив благочиннний Камінь-Каширської округи протоієрей Стефан Михалюк, якому співслужили місцевий настоятель протоієрей Олександр Жовнір та запрошені на соборну молитву священики.

Під час богослужіння линула спільна молитва за мир в Україні, за воїнів, які захищають цілісність Української держави та за наш боголюбивий Український народ. В завершенні богослужіння в храмі був відправлений урочистий Молебень, в часі котрого звершено Чин благословення свійських тварин, під час якого всі присутні богомольці просили у Господа милості для своєї домашньої живності.

Завершилось святкове богослужіння проповіддю, яку проголосив отець благочинний. У словах, які були звернені до прихожан та гостей храму, протоієрей Стефан Михалюк на прикладі життя святого великомученика Георгія Побідоносця нагадав богомольцям, що для спасіння своєї душі в серці кожної віруючої людини повинна панувати любов Божа.

М.І.Теодорович в своїй книзі «Волинь» вказує на те, що село Підріччя належало до Раків-Ліського приходу, в якому у 1783 році було побудовано церкву Благовіщення Пресвятої Діви Марії. Саме в цей храм і приходили підрічани для духовного спілкування з Богом. Старожили села Підріччя свідчать також про те, що молитовне єднання з Господом вони знаходили у Свято-Покровському храмі села Велемче.

Коли рухнув атеїстичний режим і люди нарешті змогли вільно, не боячись, сповідувати свою віру в Бога, саме тоді і розпочалось відновлення закритих і побудова нових храмів по всій Україні, в тому числі і на Волині.

Вирішили побудувати свій храм також і жителі села Підріччя. За ініціативи сільської громади настоятель Свято-Благовіщенського храму села Раків Ліс протоієрей Микола Смолярчук, який духовно опікувався підрічанами, зібрав сільські збори. Відбулась ця подія 27 квітня 1995 року. На зборах також був присутній тодішній сільський голова Кушнерук Василь Павлович. Було вирішено зареєструвати громаду в честь святого великомученика Георгія Побідоносця і розпочати будівництво церкви.

З того дня розпочалася маштабна робота по збору коштів для здійснення задуманого. Жителі всього села долучилися до виконання цієї Богоугодної справи.

3 лютого 2000 року у село Підріччя прибув архієпископ Луцький і Волинський Ніфонт для того, щоб освятити Свято-Георгіївський храм. Після освячення престолу, жертовника та церкви, владикою та собором духовенства було відслужено першу божественну літургію.

5 березня 2000 року настоятелем Свято-Георгіївської церкви було призначено ієрея Олександра Жовніра.

У 2002 році біля храму побудовано дзвінницю та придбано дзвони. Пізніше було добудовано ризницю, котельню та в церкві проведено парове отоплення. У 2005 році храм було огорожено металевим забором і також громада розпочала будівництво приходського будинку для священика. На даний час дім для сімיї священика побудований і громада планує у майбутньому з Божою поміччю оновити зовнішній фасад храму.

Читайте наші новини у Facebook або Тelegram чи Viber швидко, зручно та завжди у вашому смартфоні!