Проповідь у день Введення в храм Пресвятої Богородиці

Субота, 04.12.2021 11:56

В Ім’я Отця і Сина, і Святого Духа!

Я ж по великій милості Твоїй увійду в дім Твій, поклонюся до храму святого Твого” ( Пс.5:8 ).

Святий цар і псалмопівець Давид називає великою милістю Божою можливість увійти до храму, ці пророчі слова спонукають кожну віруючу людину задуматися над тим, яке місце в її повсякденному житті займає храм, або церква, як ми звикли називати особливо посвячену Богу будівлю, де звершується найвеличніше таїнство Євхаристії.

Сьогодні початок Божого благовоління і провіщення про спасіння людей: у храмі Божому ясно Діва з’являється і Христа всім провіщає…” (Тропар свята Введення) – в цих словах, котрими Православна Церква оспівує молитовно сьогоднішнє свято, для кожного віруючого християнина особлива вказівка на те, що собою являє наше відвідування храмового богослужіння – це є свідчення власним життям Христа-Спасителя.

Хтось у воскресний чи святковий день має інші пріоритети: ринок, відпочинок, лежання на дивані біля телевізора чи гаджета в руках, а для віруючої людини – це довгоочікувана можливість єдності зі Спасителем-Христом, Який обіцяє, що “Того, хто приходить до Мене, Я не вижену геть” ( Ін.6:37).

На що ми маємо надіятися, як не на втішливі Господні слова. В кожного з нас є можливість, так би мовити, “похвалитися” в своєму грішному житті: Єдине, що вселяє надію на Милість Божу – обіцянка Спасителя про те, що кожну людину, що регулярно відвідує храм православний, – Христос від Себе не віджене, не відкине від Своєї Милості не тільки в цьому земному житті, але й і у Вічності, котра чекає всіх, незалежно від віросповідання, світогляду чи інших життєвих пріорітетів.

Дякуймо щиро Всемилостивому Господу за можливість відвідування храму Божого в наш непростий, сповнений різних випробовувань час, ті карантинні застереження, котрими нас убезпечують задля збереження здоров’я, вважаймо як послух, виконуючи в святому терпінні котрого: “Спасемо свої душі” ( Лк.21:19). Амінь!

 

Протоієрей Сергій Михалюк,

настоятель храму Святих Апостолів Петра і Павла села Підцир’я

(Камінь-Каширський благочинний округ)

“Православна Волинь”

Читайте наші новини у Facebook або Тelegram чи Viber : швидко, зручно та завжди у вашому смартфоні!