Неділя Святого апостола Фоми в богослужбовому житті Свято-Іллінської громади Каменя-Каширського

Неділя, 05.05.2019 16:28

У другий Воскресний день після Пасхи Православна Церква відзначає Фомину неділю, яка називається ще “Антипасхою“, що означає “Неділя подібна Пасці, замість Пасхи“.

У цей день згадується подія, коли апостол Фома, який не був присутній під час з’явлення Спасителя учням в День Воскресіння і не йняв їм віри у те, що Спаситель Воскрес, особисто переконався у цьому, коли Христос вдруге з’явився апостолам вже у присутності Фоми.

“А Фома, один із дванадцятьох, званий Близнюк, із ними не був як приходив Іісус. Інші ж учні сказали йому: “Ми бачили Господа!”. “А він відказав їм: Коли не руках Його знака від цвяхів не побачу і пальця свого не вкладу до боку Його – не повірю”. І за вісім днів знов удома були Його учні, а з ними і Фома. І як замкнені були двері, прийшов Іісус, став посередині і сказав: “Мир вам!”. Потім каже Фомі: “Простягни свого пальця сюди, та на руки Мої подивись. Простягни й свою руку і вклади до боку Мого. І не будь невірний, але вірний!”. А Фома відповів і сказав Йому: “Господь мій і Бог мій!” І промовив до нього Іісус: “Ти увірував, тому що побачив. Блаженні, ті що не бачили , але увірували”, – оповідає Євангеліє від Іоанна.

В цей Воскресний день жителі та гості Каменя-Каширського згідно древньої місцевої традиції відвідують із Пасхальними молитвослів’ями Центральне міське кладовище.

5 травня після завершення храмового богослужіння, незважаючи на дощову погоду, зібралися богомольці на місці погребіння своїх рідних і близьких, щоби разом помолитися за упокій їхніх безсмертних душ. Очолив Пасхальну панахиду благочинний Камінь-Каширської округи протоієрей Стефан, якому співслужив клірик Свято-Іллінського храму міста протоієрей Владислав.

Читайте наші новини у Facebook або Тelegram чи Viber швидко, зручно та завжди у вашому смартфоні!