Проповідь у неділю 23-ю після П’ятидесятниці

Неділя, 28.11.2021 19:26

Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Сьогодні святе Євангеліє в притчі про милосердного самарянина повіствує нам вчення про милосердя, про любов до ближнього. Христос вказує нам, хто наш ближній.

«Один чоловік ішов з Єрусалиму до Єрихону і потрапив до рук розбійників, які зняли з нього одяг, поранили його і відійшли, залишивши його ледве живого. Випадково один священик проходив тією дорогою, але, побачивши його, пройшов мимо. Так само і левит, що був на тому місці, підійшов, подивився і пройшов мимо. Якийсь же самарянин, проїжджаючи, натрапив на нього і, побачивши його, змилосердився і, підійшовши перев’язав йому рани, поливши оливою і вином, і, посадивши його на свого осла, привіз його до гостинного двору і потурбувався про нього.

На другий день, відходячи, вийняв два динарії, дав господареві і сказав йому: подбай про нього; і якщо витратиш на нього більше, я, коли повертатимусь, віддам тобі» (Лк.10;30-35).

Таким чином, самий далекий чоловік став самим близьким, тому що спас людину.

Чоловік, який постраждав від розбійників був іудей, а самарянин, по закону не мав права торкатися до нього, бо, як відомо, іудеї з самарянами не спілкувалися. Але він цей закон не виконав, а поступив по закону любові. В ту хвилину він керувався добрими почуттями свого милосердного серця.

На дорогах життя часто зустрічаються люди, які потребують допомоги, доброго слова, співчутливого ставлення. З християнської точки зору значення має не розмір допомоги, не видима її цінність, а поклик серця, готовність та чуйність, з якою надається допомога .

В той час, коли людина потребує допомоги, ближнім стає будь хто, без різниці віри, національності, дружби чи ворожнечі.

Творити добро всім – обов’язок кожного християнина. Ми повинні бути синами Отця нашого Небесного, а Він повеліває сонцю сходити над добрими і злими, і посилає дощ на праведних і неправедних (Мф.5.45).

Милосердя – основа християнства і основа людського життя. Голгофська жертва є прояв великого милосердя до роду людського.

Будемо просити у Бога милосердя, і ми в свою чергу також стараймося бути милосердними. Амінь.

Протоієрей Андрій Даукуліс,

настоятель Свято – Хрестовоздвиженського храму с. Личини

(Камінь – Каширський благочинний округ)

“Православна Волинь”

Читайте наші новини у Facebook або Тelegram чи Viber : швидко, зручно та завжди у вашому смартфоні!