Вихованці Недільної школи при храмі Преображення Господнього села Великий Обзир вшанували пам’ять Святителя Миколая

Середа, 19.12.2018 23:42

19 грудня Православна Церква вшановує великого угодника Божого – святителя Миколая
архієпископа Мир Лікійських чудотворця. Цей святий є чи не найулюбленішим у нашому
народі, а особливо любить святого Миколая малеча – адже в день його пам’яті, згідно благочестивого звичаю, діти отримують подарунки.

У неділю, 16 грудня 2018 р., настоятель Спасо-Преображенського храму села Великий Обзир священик Сергій Кацевич провів тематичне заняття для вихованців місцевої парафіяльної Недільної школи.

Батюшка нагадав юним вірянам про життя і подвиги святителя Миколая. Він розповів, що Святитель Миколай народився у місті Патари провінції Лікія у Малій Азії приблизно у 270 році в християнській родині. З юних літ він відрізнявся побожністю і особливою добротою, і згодом його дядько, єпископ міста Патари висвятив Миколая у сан пресвітера, тобто священика.

З часом Миколай був рукоположений у єпископа, ставши архієпископом Мир Лікійських – міста, що було адміністартивним центром Лікії. Архієпископ Миколай, як оповідає його житіє, відрізнявся особливим милосердям, допомагав бідним і нужденним.

Його батько був власником кораблів, отож, отримавши багатий спадок, Миколай мав для благодійності усі можливості. Одним із його відомих благодійних вчинків була допомога
сусіду, який розорився, і у розпачі навіть готовий був, будучи язичником, змусити трьох своїх дочок заробляти гроші, продаючи своє тіло для гріховних справ. Вночі архієпископ Миколай потайки вкинув у будинок сусіда маленький мішок із великою сумою грошей, і робив він так тричі. Останнього разу сусід наздогнав його і палко почав дякувати за допомогу. Таким чином, чоловік зміцнив своє матеріальне становище і згодом видав дочок заміж.

Життепис святого Миколая розповідає, що він взагалі мав звичкою потайки “підкидати”
кошти тим, хто потрапив у скруту.

На згадку про ці історії з життя святителя Миколая, власне, і пішов звичай дарувати подарунки до дня його пам’яті, які, згідно традиції дарують малечі. З пізнього Середньовіччя цей звичай дійшов до наших днів, і був також приурочений до Різдвяних свят.
У свою чергу, вихованці Недільної школи підготували для вечора святкову програму – вони читали віршики та співали пісні на прославлення великого угодника Божого святителя Миколая, після чого з рук настоятеля отримали традиційні подарунки.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно та завжди у вашому телефоні чи планшеті!