Таїнство Єлеосвячення (Соборування) у Камінь-Каширських храмах

Понеділок, 18.03.2019 09:10

Святі Таїнства є особливою дією Промислу Божого на віруючих, в силу яких через видимі дії їм подається невидима Благодать Божа. Одним із семи Таїнств Православної Церкви є святе Таїнство Єлеосвячення, або Соборування. Під час цього Таїнства при помазанні тіла освяченим єлеєм на людину сходить Благодать Божа, яка врачує її тілесні та духовні недуги.

“Чи хворіє хто з вас? Хай покличе пресвітерів Церкви, і над ним хай помоляться, помазавши його єлеєм у Ім’я Господнє. І молитва віри уздоровить недужого, і підніме його Господь,  якщо гріхи він вчинив, то простяться йому“, – писав у своєму соборному посланні святий апостол Яків.

У Таїнстві Єлеосвячення Церква вказує людині шлях до навернення, до перетворення її хвороби та страждання в умову для зустрічі із Христом, для участі у Його перемозі над гріхом і стражданням. Потрібно приступати до цього Таїнства не тільки хворим. Адже Благодать Божа, яка подається у цьому Таїнстві врачує в першу чергу душевні недуги, які накопичуються у людини внаслідок нерозкаяних або застарілих гріхів і негативно впливають на її духовне життя. Саме тому в часі Великого посту, як періоду особливого покаяння і посиленої молитви, благочестивою церковною традицією є уділення вірним святого Таїнства Соборування.

У тимчасовому Свято-Іллінському храмі м. Каменя-Каширського та в храмі святих апостолів Петра і Павла с. Підцир’я Таїнство Єлеосвяченя (Соборування) звершуватиметься ввечері щосереди 2-го, 3-го, 4-го та 6-го тижнів святої Чотиридесятниці. Початок о 18:00.

При звершення Таїнства Єлеосвячення, священик помазує освяченим єлеєм чоло, ніздрі, щоки, губи, груди і руки людини, якій уділяється Таїнство. При цьому читається молитва “Отче Святий…”.

Згідно церковної традиції єлей для Таїнства Соборування змішується з червоним вином на згадку про євангельського милосердного самарянина, який возлив єлей та вино на рани побитого розбійниками чоловіка.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні чи планшеті!