Інформування з приводу археологічної експертизи церковного подвір’я Свято-Іллінського храму Каменя-Каширського

Четвер, 20.06.2019 00:36

Останнім часом у багатьох відвідувачів сайту Камінь-Каширського благочиння виникало питання щодо проведення археологічної експертизи на церковному подвір’ї храму Святого пророка Іллі м. Каменя-Каширського перед початком будівництва після пожежі.

З цього приводу маємо можливість нагадати всім небайдужим про те, що така експертиза була проведена ще в липні 2015-го року, про що було повідомлено на даному сайті. З цією інформацією можна ознайомитися за такими посиланнями:

 Археологічні дослідження на церковному подвір’ї знищеного пожежею Свято-Іллінського храму Каменя-Каширського (Розміщено Kam-blag на Лип 9, 2015):

Працівники ДП “Волинські старожитності” розпочали археологічні дослідження на церковному подвір’ї Свято-Іллінського храму, який був знищений вогнем 7-8 квітня 2015р.

Метою цього дослідження є фаховий археологічний аналіз церковної території.

Завершено дослідження церковного подвір’я знищеного пожежею Свято-Іллінського храму (Розміщено Kam-blag на Лип 16, 2015):

Працівники ДП “Волинські старожитності” Олексій Златогорський, Сергій Панишко, Тарас Верба, Дмитро Дем’янчук, Назар Галабуз завершили археологічні дослідження церковного подвір’я, на котрому стояв знищений вогнем пожежі Свято-Іллінський храм.

Для того, щоби можна було на цьому святому місці розпочати будівельні роботи по відновленню (будівництву) нової будівлі храму, потрібно було провести археологічні дослідження, які на прохання від імені громади Свято-Іллінського храму настоятеля прот. Стефана Михалюка було проведено працівниками ДП “Волинські старожитності”.

Як розповів заступник директора з наукової роботи ДП “Волинські старожитності” Сергій Панишко археологи надіялись знайти на місці колишньої церкви сліди культурного шару давньоруського часу і, можливо, залишки храму того ж періоду. Адже лише за 50 м від території церкви розміщено городище, яке він досліджував на початку 1990-х років і виявив два періоди існування давньоруського Каменя: ХІІ – перша половина ХІІІ ст. і друга половина ХІІІ ст., так звана “післямонгольська доба”.

Проте в ході археологічних робіт виявлено культурний шар лише нової доби – XVIII – початку ХІХ ст., що представлений залишками фундаментів церкви 1700 р., фрагментами керамічних виробів, трьома мідними монетами та похованнями, які були знищені під час будівництва церкви на початку XVIII ст. Проте, серед знахідок, є і фрагменти одягу священика, що можуть дати цікаву інформацію для археологів, істориків та етнографів.