Різдвяне вітання духовенства Камінь-Каширського благочиння

Середа, 05.01.2022 09:15

Христос Рождається! Славімо Його!
 
Пішла колись Марія, що в лоні носила безсіменно Зачатого, зі старцем Йосифом пройти перепис до Віфлеєму, бо були вони з роду Давидового. Настав Їй час родити, та не знайшлося жодного притулку, і тоді вертеп став Цариці пишною палатою. Христос народжується, щоб відновити впалий колись образ” (Тропар Навечір’я Різдва Христового).

 
Вельмишановні Брати та Сестри, дорогі жителі нашого рідного Камінь-Каширського краю, дозвольте сердечно привітати всіх нас зі славним святом Різдва Христового!
 
В “Символі віри” ми – православні християни сповідуємо, що  віруємо “В єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, рожденого від Отця раніш усіх віків, Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, рожденого, несотвореного, єдиносущного Отцю, через Якого все сталося; Який заради нас, людей, і заради нашого спасіння зійшов із небес і воплотився від Духа Святого і Марії Діви, і став людиною“.
 
Неможливо нашим обмеженим людським розумом осягнути всю повноту таємниці Боговтілення, що ми молитовно святкуємо Різдвяної ночі, але серце наше відкривається назустріч Любові Божій, Яка нікого від Себе не відкидає й не відштовхує, на ділячи людей за жодними ознаками. Біля новонародженого Ісуса знаходилося місце для всіх: ангели співали, пастухи дивувалися, царі зі Сходу дари приносили й кожен милувався щирою дитячою посмішкою Месії.
 
Пригадаймо Євангельську оповідь про подію народження Спасителя: на превеликий жаль, серед людей, в нормальних умовах, в хатині чи, бодай, якійсь маленькій кімнатці не знайшлося прихистку й місця для вагітної Діви, Яка ось-ось мала народжувати. Певно, що з Її зовнішнього вигляду було зрозуміло, що ця майбутня молода Мама потребує простого людського розуміння й підтримки, але…
 
Ми сьогодні думаємо, що якби опинилися на місці тогочасних жителів Віфлеєму, то вчинили б інакше. Хто зна… В Євангелії Христос свідчить: ” Оскільки ви зробили це одному з братів Моїх менших, то зробили Мені” (Мф. 25:40).
 
В кожного, хто святкує Різдво Христове, є можливість проявити своє людське співчуття й допомогу до Святого Сімейства через призму християнського відношення до тих, хто нас оточує. Наша реальність сьогодення як ніколи цьому сприяє. Не потрібно шукати якихось великих подвигів чи звершень, потрібно просто зупинитися в круговерті земних проблем і клопотів та постаратися помітити того, кому ми можемо стати підтримкою, розрадою та допомогою.
 
Преподобний Порфирій Кавсокалівіт повчає: “Коли маєш можливість, допомагай і матеріально. Проте більше надавай допомогу тим, хто знаходиться поруч із тобою, ось таку допомогу: розмовляй з ними, вислуховуй їх, коли вони хочуть розповісти тобі про свої труднощі, виговорити тобі свій біль, посидь з ними разом, щоб вони не почувалися самотніми“.
 
Скільки людей сьогодні потребують того, про що говорив преподобний Порфирій! Хтось із наших рідних чи знайомих цьогорічне Різдво зустрічатиме в лікарні чи вдома на самоізоляції або в інших скрутних обставинах… І ми можемо знайти час, щоби взяти до рук телефон, на декілька лишень хвилин вимкнути телебачення, закрити сторінки соцмереж й зателефонувати, – щоби почути живий голос нашого ближнього, приділити час для того, щоб вислухати, зрозуміти й, можливо, посередництвом такого зв’язку разом і заколядувати…
 
Ми маємо багато дарованих нам Господом можливостей, навіть не виходячи з дому, проявляти видимим чином свої Людяність й Християнство.
 
Скористаймося цим, і чим більше радості та втіхи подаруємо іншим – тим більше в своєму серці й душі будемо відчувати тиху Божу Благодать, яка наповнила Віфлеємську печеру в той час, коли під колискову пісню Діви Марії засинав у яслах Новонароджений Богомладенець.
 
Діва нині йде невимовно родити у вертепі предвічне Слово. Радій, вселенна, про це почувши, прославляй з ангелами й пастухами Того, Хто забажав явитися, – мале Дитятко, Предвічного Бога” (Кондак Навечір’я Різдва Христового).
 
Христос із Небес! Зустрічаймо!
 
Духовенство Камінь-Каширського благочиння Волинської єпархії Української Православної Церкви
 
 Читайте наші новини у Facebook або Тelegram чи Viber : швидко, зручно та завжди у вашому смартфоні!