Чи можна дозволяти всім, хто проситься, колядувати?

Понеділок, 09.01.2023 11:00

Благословив Господь дочекатися всім нам в цьому році Різдвяних свят. Попри всі випробування та життєві негаразди по всій Українській нашій рідній землі лунають колядки, співом котрих прославляється Новонароджене Богонемовля – Христос.

Здавалося б, що всім потрібно радіти й дякувати Богу за цей прекрасний і неповторний час, але й тут лукавий спокусник сіє свої зерня бур’янів поміж пшениці Господньої.

Мені як людині, християнину й священнику дуже боляче від того, коли приходиться вислуховувати докори від представників інших національностей і релігійних конфесій про те, коли мої єдиновірні Брати та Сестри не дозволяють їм колядувати в своїх обійстях, попередньо влаштовуючи “допит” – хто вони й що з себе представляють.

Наперед розумію, що, можливо, хтось із читачів даного скромного допису, котрі вважають себе найбільшими “ревнителями благочестя”, розпочнуть наводити мені недолугому витяги з “Апостольських правил” щодо спільної молитви з тими, хто не належить до Єдиної спільної з усіма нами Церкви Христової. Кожен має право й Богом даний дар свободи й можливість вибору думати так, як вважає за правильне.

Але, дослухаймося до своєї совісті, пригадаймо ще раз Євангельскі події Різдва Христового! Хіба Діва Марія зі старцем Йосифом відігнали від маленького Ісусика мудреців зі сходу, національнісь і релігійна приналежність котрих ще й до цього часу викликає більше запитань ніж відповідей у дослідників Священного Писання й історії стародавнього світу?

Ніхто не говорить про спільну молитву з тими, хто міг би збентежити нашу совість, але елементарна ввічливість, людське виховання і християнська любов у ці святкові дні не дозволяють зневажати тих, хто прославляє, як вміє й знає, Христа-Спасителя.

Про те, як подякувати Колядникам – вирішувати кожному особисто, але проганяти когось, хто б це не був, ще й обзиваючи та якісь образливі ярлики навішуючи – це точно не прояв Християнства, а навпаки чогось протилежного, що не має нічого спільного ні з Апостольським переданням, ні з елементарною людяністю.

Христос Рождається! Славімо Його!

Настоятель храму Святих апостолів Петра і Павла села Підцир’я протоієрей Сергій Михалюк

Читайте наші новини у Facebook або Тelegram чи Viber : швидко, зручно та завжди у вашому смартфоні!