Коли ж завершується Різдвяний піст?

Вівторок, 03.01.2023 08:30

Останнім часом в мережі Інтернет та й в інших засобах масової інформації розповсюджується низка різних порад про те, як “правильно” зустрічати свято Різдва Христового. Лишимо в стороні традицію “12-ти страв“, яку на скромну думку автора даного допису можна було б застосувати або в самий день Різдва, або ще доречніше – 13-го січня: на “Щедрий вечір”.

Особливу увагу слід звернути на таку вказівку багатьох медіаресурсів, котра зводиться приблизно до такого:

Різдвяний піст триває “до першої зірки, що зявилася на небі ввечері. А якщо бути ще точнішим, то ввечері на Святий вечір в церкві після Літургії співають різдвяний тропар Різдво Твоє, Христе Боже наш…, і в цей момент на середину храму до ікони Різдва виходить все духовенство, несучи велику свічку, що символізує Віфлеємську зірку. Віруючі тримають піст саме до виносу цієї символічної зірки

В багатьох православних вірян, котрі зустрічають такі поради, виникає закономірне питання: коли ж згідно традицій Православної Церкви закінчується Різдвяний піст та коли вже можна розговлятися – вживати скоромну їжу?

6-го січня (24-го грудня за Старим стилем) – День Навечір’я Різдва Христового, Різдвяний Святвечір.

В цей день, згідно Уставу Православної Церкви в храмах служиться Божественна Літургія, котра поєднується з Великою Вечірнею. Після Відпусту (завершення) цього Богослужіння духовенство перед підсвічником із запаленою свічею співають Тропар і Кондак свята Різдва Христового.

Що ж стосується трапези, то, якщо це субота чи неділя – благословляється вживання пісної їжі без риби, а також куті з медом. Традиційно ця Вечеря розпочинається з появою на небі першої зірки. Якщо ж це інший день тижня – віряни намагаються в міру своїх сил і можливостей дотримуватися строгого посту, вживаючи лишень кутю з узваром.

Різдвяне ж богослужіння складається з Великого Повечір’я, Утрені та Божественної Літургії, Котра відправляється в сам день свята Різдва Христового – 7-го січня (25-го грудня за Старим стилем), після завершення Якої на трапезі благословляється вживання скоромної їжі. Піст відміняється у всі дні до Дня Навечір’я Богоявлення – 18-го січня.

Керуючись цими вказівками Церковного Уставу православні християни розговляються від Різдвяного посту – починають вживати скоромну їжу – в день Різдва Христового після завершення Божественної Літургії.

Якщо ж керуватися тим, що “Віруючі тримають піст саме до виносу цієї символічної “зірки”, що відбувається 6-го січня, то виникає певна невідповідність до Церковного Уставу.

Наприклад: звершення в храмі Богослужіння 6-го січня триває, приміром, до 13:00, можливо десь це богослужіння  закінчиться ще на годину пізніше, і після співу Різдвяного тропаря перед запаленою свічкою, згідно цієї “логіки” піст закінчується, хоча традиції Православної Церкви свідчать про те, що утримання від скоромної їжі ще продовжується та завершиться 7-го січня після відправлення в храмі Різдвяної Божественної Літургії.

Настоятель храму Святих апостолів Петра і Павла села Підцир’я протоієрей Сергій Михалюк

 Читайте наші новини у Facebook або Тelegram чи Viber : швидко, зручно та завжди у вашому смартфоні!