Як НЕ потрібно прикрашати писанки чи крашанки

Понеділок, 29.04.2024 12:30

Наближається Великдень – Пасха Господня – Воскресіння з мертвих Господа нашого Ісуса Христа.

Традиційним атрибутом святкової трапези являються крашанки чи писанки. Ми не будемо зараз вдаватися в історію цієї традиції, а звернемо увагу на сучасні, так би мовити, перекоси в приготуванні й оздобленні яєць.

Мова йде про пластикові наклейки із зображенням ікон, які в ці дні можна придбати в різних магазинах. Здавалося б, а що поганого в тому, щоби швидко й “гарно”, як комусь це здається, прикрасити свої крашанки, використовуючи образи Спасителя, Богородиці чи інших угодників Господніх?

Відповідь дуже проста: православні християни з великою пошаною ставляться до ікон – образів, адже та духовна честь, яку ми надаємо Тим, Хто зображений на іконах, має свій духовний відблиск й на самих образах.

Приведемо простий життєвий приклад: чи було б приємно комусь із нас, коли б ми побачили, як хтось з наших знайомих бере світлини найрідніших нам людей і викидає їх у сміття, перед цим використавши їх, так би мовити, не належним чином. Звісно, що обурення буде в такий момент природною реакцією на таке зневажливе ставлення до зображень наших близьких.

А що ж відбувається з наклейками на крашанки, хіба не те саме? Зображення ікон, які надруковані на них, часто можна побачити у смітниках, а то й просто під ногами, що є виявом зневаги до Тих, Хто на цих образах зображений.

Тому, якщо ми вважаємо себе віруючими людьми, подбаймо й про те, щоби в оздобленні своїх крашанок і писанок не використовувати зображення ікон, таким чином навіть мимоволі ми не згрішимо проти благочестивого вшанування святих образів.

У малому ти був вірним, над великим тебе поставлю; увійди в радість господаря твого” (Мф.25:23)!

З прийдешнім Святом усіх нас, Миру й здоров’я всім!

Настоятель храму Святих апостолів Петра і Павла села Підцир’я протоієрей Сергій Михалюк

Читайте наші новини у Facebook або Тelegram чи Viber : швидко, зручно та завжди у вашому смартфоні!