Протоієрей Стефан Михалюк: “Ми віримо, що в скорому часі постане новий храм, під склепіннями котрого будуть єднатися з Творцем наступні покоління”

Неділя, 16.08.2015 17:47

Нещодавно православній громаді святого пророка Іллі міста Каменя-Каширського, що на Волині, довелось пережити важку втрату. Древній храм, в якому молились десятки поколінь православних камінь-каширців, повністю знищила страшна пожежа.

Не зважаючи на усі складнощі, віруючі люди зібрались силами, об’єднавшись в спільному бажанні побудувати на місці згарища новий храм. Однак, чи то бюрократичні тонкощі, чи якісь інші чинники не дають людям можливості розпочати будівництво. Про ситуацію з відродженням Свято-Іллінського храму в Камені-Каширському в своєму інтерв’ю для порталу “Про Церкву” розповідає настоятель громади, благочинний Камінь-Каширської округи протоієрей Стефан Михалюк.

– Отче Стефане, з того часу, як згорів Свято-Іллінський храм, минуло майже пів-року. Нам відомо, що з тих пір і до цього дня Ви і Ваша паства боретесь за право побудувати новий храм. Скажіть, що сьогодні заважає дати хід цій благій справі?

Древній Свято-Іллінський храм Каменя-Каширського був внесений у перелік історичних пам’яток державного значення, і, згідно з законодавством, на церковному подвір’ї нічого не можна будувати, поки храм, як історична пам’ятка, не буде знятий з цієї реєстрації.

Будівля храму, як відомо, була знищена пожежею. На даний час зібрані і подані до Міністерства Культури України документи з проханням вилучити згорілу будівлю храму з переліку пам’яток державного значення, щоби можна було розпочати роботи по відновленню (будівництву) нового храму.

– Чи є правдою те, що місцева влада гальмує процес надання громаді відповідних для початку будівництва документів? Якщо так, то чим це обумовлено?

Дякувати Богу, представники місцевої влади відкрито не протидіють і публічно не висловлюють нічого негативного стосовно будівництва нового храму. Навпаки, вони заявляють про важливість відбудови святині, але на даний час ми всі разом чекаємо результату з Києва.

– Якою сьогодні є міжконфесійна ситуація в Камені-Каширському? Чи відповідає дійсності те, що на місце, де колись стояв Іллінський храм, претендують ще й інші релігійні конфесії?

Камінь-Каширський є багатоконфесійним містом, і нам усім разом до цього часу вдавалось берегти мир у міжрелігійних стосунках. Маю велику надію, що так буде і в майбутньому. Щодо церковного подвір’я, то релігійна Свято-Іллінська громада рішуче налаштована відновлювати храм саме на цьому древньому намоленому місці, де молились попередні покоління православних камінь-каширців. Якщо представники інших релігійних конфесій хочуть будувати свої культові приміщення, хай отримують, згідно з чинним законодавством, земельні ділянки і реалізовують свої потреби.

– Як Ваша паства реагує на подібні складнощі? Чи готові люди відстоювати своє право на відродження святині?

Всі люди різні, і по-різному реагують на ці випробовування. Дякуючи Богу, богослужбове, молитовне і, що найголовніше – Євхаристійне життя громади після пожежі будівлі храму не припинилося. З благосовення нашого правлячого мирополита Ніфонта освячено тимчасове приміщення Свято-Іллінського храму, яке знаходиться в актовій залі місцевого ВПУ.

Паства зі смиренням і великою надією на Божу допомогу, без нарікання приймає ці труднощі. Ми віримо, що в скорому часі постане новий храм, під склепіннями котрого будуть єднатися з Творцем наступні покоління.

Великою втіхою стало для усіх нас Престольне свято, коли в день пам’яті святого пророка Іллі тисячі богомольців молитовно вшановували небесного покровителя нашого міста. Про це детальніше можна дізнатися на сайті нашого Камінь-Каширського благочиння.

Щиро дякую вашій редакції за увагу до нашої непростої ситуації і прошу у вас та у всіх людей доброї волі молитовної підтримки. Вірю, що Господь не лишить нас усіх без Своєї милості!

pro.church.ua