В Камені-Каширському молитовно вшанували пам’ять святого пророка Іллі

П’ятниця, 02.08.2019 21:32

2 серпня Українська Православна Церква молитовно вшановує пам’ять одного з найбільших серед старозавітніх угодників Господніх – святого пророка Божого Іллю, ревного проповідника віри, безстрашного викривача людських пристрастей і пороків.

Цей день є особливим для прихожан храму Святого пророка Іллі м. Каменя-Каширського. Цьогоріч опісля багатьох випробовувань та поневірянь, яких довелося пережити парафіяльній громаді, розпочалося зведення нового величного собору на честь цього дивного угодника Божого, і , дякуючи Милосердному Господу, жертводавцям, парафіянам та всім небайдужим до храмобудівництва, у спорудженому нижньому приділі майбутнього Свято-Іллінського собору  з благословення Преосвященнішого Нафанаїла єпископа Волинського і Луцького відбулося урочисте велелюдне богослужіння, котре очолив місцевий настоятель – благочинний Камінь-Каширської округи протопресвітер Стефан Михалюк, якому співслужили клірик храму протоієрей Владислав Михалюк та запрошені на молитовні урочистості священнослужителі.

Після співу молитви “Отче наш” зі словом проповіді до сотень богомольців, які знаходилися в храмі та на церковному подвір’ї, звернувся голова Інформаційно-просвітницького відділу Камінь-Каширського благочиння, настоятель храму Святих апостолів Петра і Павла села Підцир’я протоієрей Сергій Михалюк. Священник нагадав усім присутнім слова старозавітнього пророка та псалмопівця царя Давида: “Коли не Господь будує дім, даремно трудяться будівничі” (Пс.126:1), та закликав у всьому покладатися на Милість Господню, при цьому використовувати всі можливості для сприяння будівництву Дому Божого, котрий буде духовною та архітектурною окрасою не тільки Каменя-Каширського, а й всього Поліського краю.

Завершилася Божественна Літургія, і процесія Хресного Ходу рушила навколо храмового будівництва. Такого велелюддя церковне подвір’я вже не бачило давно. І старші, і менші – всі разом з молитвою на устах просили в святого пророка Іллі духовного сприяння в тому, щоби в скорому часі засяяли золотом куполи нового Свято-Іллінського собору, котрий своїм церковним дзвоном буде скликати до молитовного єднання з Богом та один із одним прийдешні покоління православних Камінь-Каширців.

Настоятель протопресвітер Стефан зі сльозами на очах дякував усім присутнім за духовну і матеріальну підтримку та закликав у всьому покладатися на Промисел Божий, Який є благим та досконалим для всіх, хто повністю довіряє своє життя Милосердному Творцю.

Отець благочинний також нагадав, що святий пророк Ілля жив за 900 років до Різдва Христового, у той важкий час, коли його народ, залишивши істинного Бога, впав в ідолопоклонство. Пророк Ілля був ревним поборником істинної віри і благочестя. Він викривав правителів і народ, які ухилились в язичництво. Палкими були проповіді й заклики пророка Іллі. Цар ізраїльський Ахав і особливо дружина його цариця Ієзавель розпочали гоніння на пророка, хотіли його умертвити. Святий пророк відійшов у пустиню і перебував там у молитві та скорботі. Інколи скорбота доходила до відчаю, і тоді пророк просив у Бога для себе смерті. Але, пройшовши через найважчі випробування, він був ще більше звеличений і прославлений.

Сьогодні, – говорив отець Стефан, – ми ублажаємо ревнителя слави Божої, людину, яка мала непохитну віру в Бога і безмежну надію на Нього, тому маємо дерзновіння молитовно просити святого пророка Іллю, щоби його заступництвом, Господь допомоміг усім православним християнам зберігати чистоту своєї віри та бути гідними синами і дочками Небесної Вітчизни – Царства Божого, а також добрими громадянами земної Батьківщини – рідної України.

Читайте наші новини у Facebook або Тelegram чи Viber : швидко, зручно та завжди у вашому смартфоні!