Благословення Предстоятеля на Великий піст 2022 року

Неділя, 06.03.2022 22:58

Возлюблені у Христі брати i сестри!

Сердечно вітаю усіх Вас з початком Святого і Великого посту.

Великий піст — це особливий для кожного християнина час, який необхідно провести у бдінні, покаянній молитві та рішучості у прагненні до духовного вдосконалення. Через духовне трезвіння і тілесне утримання ми готуємо себе до співпереживання хресних страждань Господніх та радісної зустрічі найсвітлішого празника Воскресіння із мертвих Господа нашого Іісуса Христа.

На жаль, сьогодні у світі дуже багато злості та ненависті, що беруть свій початок в гріховних глибинах людського егоїзму та небажанні виконувати заповіді Господні і жити по волі Божій. Ми маємо усвідомити, що ворожнечу між людьми породжує гріх. І з цим гріхом необхідно боротись. Його можна порівняти з вогнем, що горить. Якщо горюча речовина зменшується, то вогонь згасає; якщо ж збільшується, полум’я розгорається з більшою силою. Тому, дорогі брати і сестри, вступаючи у Великий піст, всім нам треба зменшити горючу гріховну речовину — образи один на одного, заздрість і гордість. Стараймося влаштовувати своє життя згідно зі словами нашого славетного земляка – святителя Димитрія Ростовського: «В молитві будь серафим, в праці — херувим, в поводженні зі всіма — ангел». У цьому і відкривається блага перспектива Великого посту — навчитися жити в мирі з Богом і в злагоді один з одним.

Тому благословляю всім чадам Української Православної Церкви протягом Великого посту щодня прочитувати по одній главі Святого Євангелія і робити три земні поклони задля припинення війни, подолання ворожнечі на нашій багатостраждальній українській землі та збереження миру у світі.

Нехай подвиг посту принесе кожному просвітлення душі, зробить нас здібними відчувати присутність Бога у власному житті, наблизить нас до Нього. Давайте потрудимося в міру своїх сил, щоб наша душа наповнилася радістю задля мирного життя на землі та вічного спасіння у Христі Іісусі Господі нашому.

Згідно з православним благочестивим звичаєм, перед початком Святого і Великого Посту у всіх вас, дорогі брати і сестри, прошу прощення.

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ