Парафіяни храму святих апостолів Петра і Павла с. Підцир’я перші 4 вечори Великого посту провели в спільній молитві

Четвер, 22.02.2018 20:45

У перші чотири дні Великого посту покаянному настрою православних християн особливо сприяє читання за вечірнім храмовим богослужінням Великого канону святого преподобного Андрія Критського. Цей Покаянний канон є неперевершеним богослужбовим твором, темою якого є саме зміна гріховної свідомості людини.

Літургічна поезія Великого канону яскраво поєднує різноманітні сюжети Священного Писання, розкриваючи тему усвідомлення людиною своєї гріховності та прагнення до очищення совісті через покаяння. У цьому богослужбовому творінні розповідається про події Священного Писання Старого і Нового Заповітів у духовному світлі. У тропарях канону персонажі Священної історії то являють нам високі чесноти святого життя, то, прикладами свого падіння, спонукають до суворого споглядання за своїм вчинками. Усі згадувані моменти особливо налаштовують душу віруючої людини до покаяння – ми плачемо про гріхи разом із Адамом, каємося разом зі святим царем Давидом, прагнемо до Бога і вічних цінностей разом із пророком  Мойсеєм.

Увесь Старий Завіт постає перед богомольцями у тропарях канону як школа покаяння. Показуючи чесноти та подвиги праведників, святий автор не забуває і про злі та жорстокі діла, спонукаючи нас наслідувати добрі справи та уникати гріховних. Але у Великому каноні є не тільки приклади зі Священного Писання, тут є також і повчання для душі, роздуми та молитви. У цьому, написаному майже 1300 років тому молитовному зверненні до Господа,  глибоко змістовним є кожне слово.

Душе моя, восстань, чого спиш“, – ці слова кондаку Великого покаянного канону яскраво передають той настрій, який переживає душа кожної віруючої людини, яка задумується над своїм життям у дні “духовної весни” –  Великого посту. Адже ця пора церковного року є унікальним моментом, коли випадає можливість піднестись над турботами життєвими, поглянувши на своє життя духовними очима.

Тому в перші дні Великого посту, коли в православних храмах лунає Великий канон святого преподобного Андрія Критського, віруючі люди приходять помолитися за цим покаянним богослужінням, налаштовуючи себе на внутрішню боротьбу зі своїми гріхами.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні чи планшеті!