Перебування чудотворної Мовчанської ікони Богоматері в тимчасовому Свято-Іллінському храмі Каменя-Каширського

Середа, 29.03.2017 22:45

В середу ввечері п’ятої седмиці Великого посту в православних храмах звершується особливе богослужіння, під час котрого читається повний Великий Канон преподобного Андрія Критського, який віряни чули частинами в перші чотири дні святої Чотиридесятниці. Також під час богослужіння цього вечора в храмах лунає Житіє святої Марії Єгипетської.

В тимчасовому Свято-Іллінському храмі Каменя-Каширського перед початком богослужіння парафіяни зустрічали чудотворний Мовчанський образ Пресвятої Богородиці, перед яким раніше всі бажаючи мали можливість помолитися до Діви Марії на церковному подвір’ї.

В житії преподобної Марії описується такий випадок: “Коли грішниця Марія хотіла в день Воздвиження Хреста Господнього разом із паломниками переступити поріг Єрусалимського храму, Якась невидима Сила не давала їй можливості ввійти під склепіння Дому Божого.  Марія спробувала увійти один, другий, третій раз, але коли і четвертого разу зустріла невидиму перешкоду – відступила.

Знесилена, Марія розгублено стояла біля входу в храм і задавалася питанням: “Чому так? Я ж хочу бути там, всередині.” Відповідь прийшла сама собою. Усвідомивши, хто вона є, чим живе, чого прагне, зрозумівши, що власний гріх не дозволяє їй приложитися до Животворящого Хреста Господнього, жінка несподівано розплакалася. Тут, в притворі храму, омиваючи слізьми свої гріхи, вона побачила перед собою ікону Богоматері. Марія звернулася до Богородиці, благаючи заступитися перед Христом, який ніколи не нехтував грішниками. У своїй молитві вона обіцяла “не оскверняти себе більше плотською скверною і зректися світу”. І ось жінка-грішниця відчуває, що молитва почута – ніщо вже не заважає її увійти до храму. Біля Хреста Господнього Марія повністю преображається і розпочинає нове життя, яке проводить в молитві та покаянні.

Клірик храму священик Владислав Михалюк в завершенні богослужіння закликав присутніх богомольців завжди звертатися в своїх молитвах до Преблагословенної Матері нашого Господа, адже Вона є небесною Поручителькою перед Престолом Божим за всіх, хто шукає Її захисту та покрову.