Православній громаді святого пророка Іллі м. Каменя-Каширського надано дозвіл на будівництво нового храму на церковному подвір’ї

П’ятниця, 25.05.2018 00:02

24 травня 2018 р. сесія міської ради м. Каменя-Каширського своїм рішенням надала дозвіл православній громаді святого пророка Іллі для будівництва та обслуговування Свято-Іллінського храму м. Камінь-Каширський, вул. Волі 3 (церковне подвір’я спаленого вогнем пожежі переднього дерев’яного храму).

З цієї нагоди відбулося спілкування адміністрації нашого сайту з настоятелем даної громади благочинним Камінь-Каширської округи протоієреєм Стефаном Михалюком:

– Отче Стефане, які ваші перші враження від сьогоднішнього рішення депутатів Міської ради?

Дякую Богу та святому пророку Іллі за цю чудову новину, яка дає можливість нашій церковній громаді найближчим часом розпочати будівництво нового храму. Більше 3-ох років минуло з того моменту, відколи ми втратили древній храм. Це був час випробовувань та величезного терпіння вірян нашої громади, яких разом зі мною та кліриком протоієреєм Владиславом називали «ПТУшниками» через те що богослужіння на даний час ми звершуємо в актовій залі місцевого ВПТУ.

Ми хотіли розпочати будівництво згідно законів України, заради цього потрібно було чекати більше 3-ох років. Я хотів би доземно вклонитися всім нашим парафіянам які лишилися вірними Богу та Православній Церкві в цей нелегкий час. Їхніми молитвами Господь дарував усім нам таку радісну новину.

– В деяких містян існує думка, що це буде будуватися храм «московської» церкви, що ви на це можете сказати?

Наша громада належить до Української Православної Церкви, Яка бере свій початок на українській землі з часу хрещення Києва у 988 році князем Володимиром. Особисто мені буває прикро коли наших вірян обзивають «москалями». Ми українці з діда-прадіда, які бережемо єдність зі Вселенським Православ’ям. Богослужіння в нас звершується як церковно-слов’янською так і рідною українською мовою. Якщо в когось є якісь претензії особисто до мене – будь ласка, я завжди готовий вислухати кожного та розповісти про свою позицію. Але вішати якісь ярлики, це не по-християнські в першу чергу. Попереджуючи ваше питання про церковні процеси, які проходять на даний час в Україні, скажу наступне: ми молимося кожного богослужіння за єднання всіх, але чому ті, хто, так би мовити, декларує на словах про бажання єдності, ставиться до нас, як до людей другого сорту? Питання, як мовиться, риторичне…

 – Батюшка, скажіть, як плануєте будувати новий храм?

З Божою Допомогою. Чесно кажучи, нічого такого грандіозного не планую, але у всьому покладаю надію на Милість та Промисел Божий, – так мене навчав мій духовний батько – нині спочилий митрополит Ніфонт. Моє життя  так склалося, що з 7-ми років я ріс без батька – котрий захищав Вітчизну в часі Другої світової війни. Владика Ніфонт ріс круглим сиротою, можливо тому ми і духовно поріднилися. Він завжди вчив мене, що мало вірити в Бога, потрібно Йому повністю довіритися, як ось багаторазово ми молимося на богослужінні: «Самі себе і один одного , і все життя наше Христу Богу віддаймо», це згідно заповіту мого духовного отця і намагаюся в міру своїх сил і можливостей робити. Тому повністю покладаю надію на Промисел Божий і вірю, що в скорому часі всі ми – православні християни та люди доброї волі зберемося для прославлення нашого Небесного Отця під склепіннями нового навіть не храму, а собору в честь святого пророка Іллі!

– Дякуємо Вам за розмову та бажаємо Божої допомоги у ваших нелегких трудах!

 Спаси Господи і вас за гарні побажання, маю надію, що православні віряни нашого міста не лишаться осторонь будівництва нового Дому Божого та своєю посильною допомогою підтримають нашу громаду у цій нелегкій справі.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно та завжди у вашому телефоні чи планшеті!